Populära orter

– längs den Albanska kusten, från söder till norr

Saranda (albanska: Saranda och Sarandë) är centralort i distriktet Saranda i södra Albanien och ligger mitt emot Korfu. Invånarantal är ca. 35 000 invånare. Området lever på turism, fiske, djurskötsel och jordbruk. Saranda är en fin och mysig liten kuststad som av albanerna kallas smekmånadens stad.

 Strandpromenaden i Saranda

På kort avstånd från Saranda finns vackra områden som Ksmail, Lukove och Borsh, vilka är kända för sina fina kullar med citrusfrukter och oliver och som sluttar vackert mot havet. Området lockar också med många små öar i Joniska havet.
Söder om Saranda ligger även den arkeologiska fyndplatsen Butrint, som finns upptagen på UNESCOs världsarvslista. Staden Butrint har varit bebodd i nästan 3000 år.

Kusten från Saranda och norrut upp till nationalparken Llogara kallas populärt för den Albanska rivieran.

 Saranda

Himara (även Himarë) är en charmig liten ’sömnig fiskeby’ längs kustvägen mellan Vlora och Saranda. Belägen i den soligaste delen av Albanien med det kristallblå Joniska havet som kust kan man njuta av 2 500 timmar solljus och 332 soliga dagar varje år.

De dramatiska bergen runt Himara får turister att hisna när de åker in mot staden från en höjd av 1 025 meter över havsnivån.
I området kring Himara finns många och långa oexploaterade stränder.

 Strand nära Himara

Vlora (på albanska även Vlorë) är en vacker kuststad i sydvästra Albanien. Staden är centralort i distriktet Vlorë och har omkring 90 000 invånare.

Den naturliga hamnen i staden är Albaniens näst största, efter Durrës, med betydande fiske. Staden ligger inte mer än ca 10 mil från Italien (fågelvägen) och har blivit betydelsefull både genom handel och turism. 

Vlora är en populär turistort med fina stränder, klart vatten och många sevärdheter. Från maj till september är det högsäsong för turismen men för kulturintresserade räknas april månad som mer lämpad för besök till sevärdheter och evenemang.

 Vlora

Durres (egentligen Durrës) är Albaniens största hamnstad och ligger i mellersta Albanien, i jämnhöjd med huvudstaden Tirana. Staden har ca 130 000 invånare och är landets näst största stad. Närheten till huvudstaden och flygplatsen (Tirana International Airport) gör staden lättillgänglig och populär som turistort.

 Durres

Lalzi Bay är en liten trevlig turistort norr om Durres.
De idylliska stränderna i Lalzi Bay är kända för sin mjuka vita sand. Inåt landet tar frodiga betesfält och vacker barrskog vid.
Lalzi Bay ligger 32 km från den Tiranas internationella flygplats och 40 km från hamnstaden Durres.

 Lalzi Bay

Shengjin ligger i norra Albanien ca 7 km från den historiska staden Lezha och ca 50 km från Tiranas flygplats.
Shengjin är känd för sin friska bergsluft, magnifika tallskog och orörda Adriatiska stränder.

 Shengjin

Comments are closed.