Resa hit

Albanien har en enda flygplats för internationell flygtrafik, den heter Tirana International Airport (TIA) eller populärt ’Mother Theresa-airport’ och ligger mellan Tirana och Durres. Hit flyger många reguljära flygbolag och från Arlanda tar man sig smidigt hit med bl a Austrian Airlines, efter en kort mellanlandning i Wien.

Från Göteborg flyger man till Tirana med t ex Turkish Airlines via mellanlandning i Istanbul eller med Lufthansa via mellanlandning i München.

Att flyga till Tirana är ett bra alternativ för den som vill börja med att utforska huvudstaden innan man beger sig söderut längs kusten.
Alternativt för de som snabbt och enkelt vill ta sig till semesterorterna Lalzi Bay och Shengjin som ligger ca 30 resp 50 km från flygplatsen, lite snett norrut längs kusten.

Även Durres ligger mycket nära flygplatsen och här kryllar det av turister på sommaren. Men Durres är mer av en storstad med sina 115 000 invånare (och säkert över 200 000 sommartid). Durres är en stor hamnstad och hit kommer färjor med turister från bl a Bari i Italien.

Hela Durres kantas av en lång och bred sandstrand men vattnet är inte lika klart som vid övriga kustorter (pga hamnen) och det känns inte lika genuint med nöjesfält på stranden och diskotekspirer som skjuter ut i vattnet.
Övriga kuststäder i Albanien har mer karaktären av små fiskehamnar som vuxit till sig. Dessa har en helt annan charm!

Flyg via Korfu

Under sommarhalvåret är det mycket enkelt (och billigt) att ta sig till södra Albanien via Korfu (Grekland).

Till Korfu flyger man t ex med Ryanair direkt från Oslo Rygge eller från t ex Skavsta via byte i Frankfurt, London eller någon annan ’Ryanair-hub’. Sök via Skyscanner för bästa rutt. (www.skyscanner.se)

Klicka på länken >>
https://www.skyscanner.se/flyg-till/cfu/billiga-flyg-till-korfu-flygplats.html

Från bl a Arlanda, Göteborg och Oslo Gardemoen flyger Norwegian direkt till Korfu med start runt mitten av juni.
https://www.norwegian.com/se

Apollo erbjuder charterresor till Albanien med start i maj och dessa resor går via Korfu.

Det går också att köpa flygstolar med diverse andra charterbolag under sommaren men det blir oftast dyrare.

Från Korfu går det direktfärjor till Saranda. Snabbaste rutterna är de med hydrofoil- färjan, då tar turen 25 minuter. En gång per dag går en annan färja (’Kalopi’) som även tar bilar och den turen tar ca 1,5 timme. Turen i sig är mycket trevlig och man passerar flera vackra öar på nära håll.

Under högsäsong går det färjor minst tre gånger per dag, då är det alltid någon tur som passar. Andra tider går den en eller två gånger. Färjan kostar €19 per person under lågsäsong resp €23,8 under högsäsong och den ankommer till den lilla hamnen mitt i Saranda, intill strandpromenadens början. Fr o m 2018 är det tre olika färjerederier som trafikerar linjen Korfu – Saranda.

Comments are closed.