Sol och bad

– Fantastiska bad och milslånga stränder…

 • Saranda, mitt emot grekiska Korfu, är Albaniens mest populära badort. Redan under landets socialistiska era tog staden emot mängder med semesterfirare. Idag bjuds det på palmer, parasoll och klassisk rivierakänsla. Höga berg backar upp den bukt som följer staden och dess långa strandpromenad. Turist­hotellen, strandkaféerna och barerna är många. Det blir djupt ganska fort och vattnet är inte riktigt lika kristallklart som utanför stads­gränsen, men ändå sprakande blågrönt och mycket inbjudande!

Saranda_beach_318x201 Stranden inne i Saranda

 • Ksamil, 10 minuter söder om Saranda, vecklar ut en serie mindre badbukter med mjuk sandbotten och underbart, turkost vatten. Om inte kustens småöar varit barrskogsklädda, skulle man kunna tro att man förflyttat sig till Söderhavet. Det är långgrunt, barnvänligt och klart vatten. Några hotell och rumsuthyrare finns i byn och det är mycket lätt att nå Saranda med buss eller taxi.

 Ksamil

 • Albanska rivieran sträcker sig sju mil mellan Saranda och det drygt 1 000 meter höga Llogarapasset. Makalöst blått hav och fullständigt transparent vatten följer kusten. Qeparo, Borsh, Himara, Dhermi och Drymades är de mest kända baden.
 • Lukovë ligger ca 2 mil norr om Saranda.
  Resan tar ca 20 minuter på vackra och slingriga vägar genom det albanska landskapet. Lukovë är en riktig paradisstrand med ett flertal enklare restauranger och barer.
Lukovë


 • Himara, en timmes bilfärd norr om Saranda, är en mysig fiskeby med gröna berg i ryggen och i huvudsak grekisk befolkning. Mitt i staden väntar en fin strand med singel, sand och stenig botten. Vattnet är riktigt klart och inbjudande blågrönt. Små hotell, B&B’s och rumsuthyrare finns i Himara och söder om staden ligger lyxiga Mumbas Summer Club med privat strand.
 • Dhermi Beach måste tillhöra Balkans bästa bad. Ljuvlig evighetsstrand där karibiskt blått vatten slår mot äggformade klapperstenar. Albaniens mest kända nattklubb, Havana Club, finns också här liksom några få hotell och flera strandbarer. Längs kusten finns också havsgrottor som går att nå med båt.

 Drymades

 • Drymades är granne med Dhermi och ytterligare en lång evighetsstrand med klappersten och klart vatten. Längs stranden finns flera sköna strandbarer liksom restauranger, bungalowuthyrare och Turtle camping.
 • Vlora, som är Albaniens tredje största stad, har nästan lite italienskt tonläge. Kanske för att färjor avgår till Brindisi, men också för att det serveras pizza och risotto längs den palmkantade paradgatan där kvällsflanörerna gärna stannar upp för en kopp espresso. Allmänna stranden, Plazhi i Ri, som börjar vid hamnen, är flera kilometer lång och följs av askgrå sand och tusentals badgäster. Tyvärr gör sanden vattnet aningen grumligt. Betydligt klarare och skönt gröntonat vatten väntar i söder vid Uji i Ftohte som nås via promenad eller lokalbuss från centrum.
Jala beach söder om Vlora

 • Durres, en timmes resa från Tirana, är Albaniens svar på Costa del Sol. Söder om hamnen börjar en flera kilometer lång sandstrand som kantas av hotell, barer, nöjesfält och diskotekspirar. Tyvärr är vattnet rejält grumligt. Stadsbussar kör hit från Durres centrum på 5 till 10 minuter.

Comments are closed.