Friluftsliv och sport

Albaniens vackra natur och artrika flora och fauna gör landet till ett paradis för all sorts friluftsliv.

MajaArapit_comercial 318x225

Vandring – Hiking/Trekking

Albanien är fullt av berg och kullar, det utgör faktiskt hela 2/3 av den totala ytan. De mest populära områdena för friluftsaktiviteter är Dajti, Llogara, Dardha, Bozdoveci, Voskopoja, Valbona och Thethi. Dessa platser erbjuder utmärkta möjligheter för olika aktiviteter såsom vandring, hiking/trekking, bergsbestigning, grottforskning och mountain biking mm.

Bergsbestigning och vandring, eller Hiking/trekking som det populärt kallas, har mycket goda naturliga förutsättningar i Albanien. Aktiviteterna kan utövas i hela landet, från norr till söder. Det finns många kända vandringsleder, t ex Dukat – Terbac – Kudhes – Vranisht – Kuc – Qeparo. Andra leder är belägna i de albanska alperna, t ex Vermosh, Theth, Razem, Boge, Valobone m fl. Fler vandringsområden finns omkring bergen Tomorri, Vithkuq Voskopoja, Drenova (i Korça-distriktet), Guri I Kamjes (i Pogradec-distriktet) och inte minst Drino-dalen i södra delen av landet, med vandringsleden från Borsh till Zhulat.

shqip alp_comercial

Skidåkning

Utförsåkning är speciellt populärt i området runt Korça . De viktigaste områdena för alpina sporter är Voskopja och Boboshtica (Bigelli). Övriga platser lämpliga för skidåkning är Shishtavec, Biza, Gjinari (i Elbasan-distriktet) samt Albanska alperna (Razma, Boga, Thethi, Vermoshi) och Grabova.

Voskopoja ligger 21 km från staden Korça, på 1160 meters höjd över havet. Orten är välkänd för sitt goda och hälsosamma klimat och på vintern är det mycket väl lämpat för skidåkning och andra vintersporter. Själva byn är också mycket vacker med ett antal kyrkor och kloster som kan visa upp värdefulla målningar och fresker.

Razma ligger 41 km från Shkodra i norra delen av landet och är en idealisk plats att utöva klättring och skidåkning.

Grottutforskning

I Albanien kan man hitta många intressanta grottor att utforska. Detta mycket beroende på den stora förekomsten av många s k karbonatformationer. Enbart i området runt Shkodra finns det 35 grottor. Nära huvudstaden Tirana finns Pellumbasi Cave som är mycket intressant. Den största grottan i Albanien är Pirrogoshi och den återfinns i Skrapar-distriktet.

Cykling

Mountain-biking kan med fördel utövas i hela landet. Mer utmanande terräng finns i de albanska alperna. Kartor med mountainbike-leder har tagits fram av Universitetet i Shkodra i samarbete med universitetet i Podgorica.

Landsvägscykling utövas flitigt runt städerna längs kusten. Det anordnas t ex träningsresor för motions- och tävlingscyklister till bl a Saranda.

Fiske

Fiske är mycket vanligt längs den albanska kusten, allt ifrån kastspö och metspö vid strandkanten eller i floden, till organiserade fisketurer med båt. Till detta behövs ingen fiskelicens.

Entusiasterna hittar möjligheter till fjällfiske i floderna vid Valbona och Thethi.


Undervattenssporter

Snorkling

Det klara vattnet och det rika djur- och växtlivet inbjuder till snorkling för både nybörjare och proffs!

Dykning

Flera delar av den albanska kusten är även utmärkta för dykning. Bland annat kan nämnas Karaburun-halvön, ön Sazan samt Rodon och Lagji.
Här hittar du inte bara en rik maritim flora och fauna utan även skeppsvrak, koraller och andra spännande föremål under vattnet.

På flera orter anordnas det licensierade kurser i dykning.

Rafting_Skypar_comercial_318x201

Vattensporter

Forsränning och kajakpaddling är populärt i floden Osum, med dess vackra och dramatiska kanjoner. Andra lämpliga ställen är floderna Vjosa, Shala och Valbona.

Segling och windsurfing är givetvis populärt längs kusten.

Paragliding

Ett riktigt Mecka för Paraglide-fantaster är Llogara-passet, en nationalpark längs kustvägen mellan Vlora och Saranda!

Här är förutsättningarna ideala med bra vindar och enastående vacker omgivning.

Ridning

Den albanska ridsporten har sitt ursprung i staden Shkodra för mer än 100 år sedan.

Efter andra världskriget och fram till kommunismens fall var ridning endast tillåten inom armén.

Nuförtiden är det en mycket populär sysselsättning, främst i städerna Shkodra, Durr

Comments are closed.