Restauranger & uteliv

Allmänt – att leva i Albanien

Att handla mat i Albanien är ett rent nöje. Priserna är mycket låga, en nybakad brödlimpa kostar bara några kronor i bageriet. Det finns många småaffärer med varierande utbud. Stora köpcentran finns det inte alls, bortsett från i de största städerna.

I ett litet ’hål i väggen’ säljs kaffe som butiksinnehavaren maler på plats. I butiken intill säljes damkläder och lite längre bort ligger en möbelaffär vägg i vägg med slaktaren.

På marknaden nere vid hamnen säljs allt ifrån nyfångad fisk och levande kalkoner till frukt, grönsaker och kryddor. Allt till mycket låga priser och givetvis närproducerat.

Att handla på marknaden är både roligt och billigt

Om man är ute på en tidig morgonpromenad ser man fiskarna lägga ut sina nät för hand från sina små vitmålade fiskebåtar ute i bukten. Några timmar senare är det folksamling i den lilla hamnen när båtarna kommer in och lossar sin fångst. Runt omkring i grupper står lokalinvånare, främst äldre män, och diskuterar allt mellan himmel och jord.

 Den lilla fiskehamnen i Saranda

Apropå himmel så är albanerna ett av världens minst religiösa folk. Ca 70% av befolkningen säger sig inte tillhöra någon religion.

Brottsligheten är mycket låg, lägre än i länder som Sverige och Danmark.

Äta ute

Kafékulturen är djupt rotad i Albanien, överallt samlas människor för att umgås över en kopp espresso eller liknande.

Det finns många restauranger att välja på. De flesta har öppet året runt medan andra stänger för vintern. Utbudet är allt från snabbmat till gourmet.

Om man besöker en restaurang av normalklass och äter en trerätters middag med vin eller öl samt kaffe och avec så landar notan mellan 70 och 90 kronor.

Slottet Lekursi med utsikt över Saranda-bukten

Ett populärt index för att jämföra prisnivåer i olika länder brukar vara ’en stor öl på restaurang’. I Albanien kostar den ca tio kronor.

Sajten Your Sea Dream har gjort en sammanställning över trevliga restauranger i Saranda:
http://yourseadream.com/in-saranda/restaurants.html

Nattklubbar

 Diskotekspir i Durres

Comments are closed.